Quantcast
Channel: Gluteenitonta leivontaa
Viewing all 88 articles
Browse latest View live

Gluteenittomat whoopie-leivokset

$
0
0

Whoopie-leivokset ovat jenkeistä Suomeenkin tiensä löytänyt leivonnainen, joka oli blogimaailmassa pienimuotoinen hitti pari vuotta sitten. Minä tulen taas jälkijunassa, mutta nyt on yhdenlaista reseptiä testattu myös gluteenittomana. Näiden kuoret ovat rakenteeltaan pehmeitä ja taikina onkin kuin rasvaista muffini tai kakkutaikinaa. Täytteen voi varioida samaan tyyliin kuin kuppikakkujen kuorrutuksen. Tämä ohje on alkuaan Iloleipurin fb-sivulta bongattu, mutta maidon ja jauhon määrää jouduin ihan käytännön syystä muokkaamaan kun jauhot loppuivat yllättäen kesken (en uskonut, että meillä voisi jauhot loppua kesken, mutta näköjään olin kauppareissulla unohtanut yhden hyllyvälin). Täytteen ohjetta muokkasin lisäämällä joukkoon tuorejuustoa ja vähentämällä voin määrää.

Ohje (n. 25-30 täytettyä leivosta):

100 g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa

Täyte:

50 g huoneenlämpöistä voita
2 dl tomusokeria
100 g vaniljan makuista tuorejuustoa
1 vaniljatangon siemenet

Valmista ensin pohjat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne kulhoon. Vatkaa toisessa kulhossa voi ja sokeri kevyeksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon kananmuna ja noin pari ruokalusikallista jauhoseosta (jauhot estävät kananmunan juoksettumisen), vatkaa kunnolla sekaisin. Sekoita kuivia aineita ja maitoa vuorotellen taikinan joukkoon, sekoita koko ajan. Kun kaikki ainekset on taikinassa, laita taikina pursotinpussiin ja pursota siitä leivinpaperoidulle pellille pyöreitä kakkusia (voi myös lusikoida, rakenne tasoittuu kyllä uunissa). Jätä leivonnaisten väliin tilaa, sillä nämä leviävät uunissa jonkin verran. Paista 200 asteessa 10 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä.

Valmista täyte vatkaamalla voi ja tomusokeri sekaisin. Tämä seos voi jäädä hieman murumaiseksi, mutta tärkeintä on, että voi ei ole kulhossa enää palasina, vaan hyvin sekoittuneena tomusokerin joukkoon. Kaavi vaniljatangon siemenet joukkoon ja lisää tuorejuusto, vatkaa nopeasti sileäksi massaksi. Pursota tai lusikoi täytettä jäähtyneille leivoskuorille ja laita toinen kuori täytteen päälle. Lopuksi voit halutessasi siivilöidä tomusokeria leivosten päälle. Säilytä täytetyt leivoksen jääkaapissa.

Pastasalaatti mozzarellalla ja tomaatilla

$
0
0


1 punasipuli
2 rkl balsamicoa
1 rkl oliiviöljyä
Ripaus suolaa
Ripaus mustapippuria
250 g mozzarellaa
250 g kirsikkatomaatteja
½ nippua Frisée –salaattia
Tuoretta basilikaa


Kuori ja leikkaa punasipuli renkaiksi. Kaada balsamico ja oliiviöljy sipulirenkaiden joukkoon, mausta pienellä määrällä suolaa ja mustapippuria. Jätä sipulit marinoitumaan noin puoleksi tunniksi. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi ja jäähdytä. Paloittele mozzarella sopivan kokoisiksi paloiksi ja paloittele kirsikkatomaatit 2-4 osaan, lisää molemmat ainekset pastan joukkoon. Revi salaatti ja basilikan lehdet ja lisää pastaseokseen. Lisää salaattiin viimeisenä marinoituneet punasipulit liemineen.

Kylmäsavulohileivät

$
0
0




Kesällä kaipaa helppoa suolaista välipalaa, eikä sen aina tarvitse olla se kaikista tavallisin voileipä. Leivän päälle levitettävä herkullinen kylmäsavulohitahna syntyy muutamassa minuutissa. Tämän ohjeen yhteydessä testasin Schärin uudistettuja Vollkornbrot-leipiä, jotka muistuttavat hieman Real-ruisleipää. Leipä on tumman makuinen ja hyvin kuitupitoinen ja ruokaisa, toimii hyvin juurikin kalan kanssa. Paketista otettaessa nämä leivät kannattaa irroittaa toisistaan veitsen avulla. Kylmäsavulohesta tehty tahna sopisi hyvin myös voileipäkakun täytteeksi.

Ohje:


200 g kylmäsavulohta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl majoneesia
½ dl silputtua ruohosipulia
1 rkl sitruunamehua
Ripaus mustapippuria myllystä

Jätä lohta muutama viipale koristeeksi. Paloittele loppu lohi palasiksi. Sekoita tuorejuusto ja majoneesi tasaiseksi tahnaksi, lisää lohipalat ja silputtu ruohosipuli. Mausta seos sitruunamehulla ja mustapippurilla. Jaa seos leiville, pyöritä sivuun otetuista lohisiivuista ruusukkeet ja koristele leivät lohiruusukkeilla ja ruohosipulin varsilla.

Vohvelit Farinan lettujauhoseoksesta

$
0
0
Vuohelan herkku lähetti Farinan jauhoseoksia minulle testattavaksi jo alkukesästä. Kesä on ollut kuitenkin suht kiireinen ja aivan suunnitelemallani tahdilla en ole jauhoja ennättänyt testailemaan, mutta nyt syksyn pimetessä alkaa taas aikaakin löytyä paremmin. Monta ideaa on mielessä ohjeista, joissa näitä jauhoja voisi testata ja ehkäpä jokunen reseptitoivekin toteutetaan näitä jauhoja hyödyntäen. Testit jatkuivat kuitenkin nyt vielä lettujauhoseoksen parissa, aiemmin tein tästä jauhosta pannaria. Tämä jauho saa kyllä minulta täydet pisteet! Pannarissa toimii, vohveleissa toimii.. vielä pitää varmaan testata ne itse letutkin viimeisestä paketin puolikkaasta, mutta varmasti toimii niissäkin, näiden kokeilujen jälkeen en epäile yhtään. Tein kaksi erilaista vohvelitaikinaa, toisen maitoon ja toisen vichyyn. Myös rasvan ja käytetyn nesteen määrä hieman vaihteli. Vichy toi mukavaa rapeutta vohveleihin ja mikäli rasvana käyttää margariinia tai öljyä, saa tuolla vichyllä tehtyä maistuvat maidottomat vohvelit. Vohvelit, joissa nesteenä oli maito, ottivat väriä pintaansa reippaammin. Vichyllä tehdyt olivat selkeästi rapeampia, mutta rapeutta löytyi kyllä myös maitoisista versioista.




Vohvelit maitoon: 
5 dl maitoa
½ dl juoksevaa rasvaa (sulatettua voita tai margariinia, öljyä)
1 kananmuna
½ tl leivinjauhetta

Vatkaa jauhoseos, johon sekoitettu leivinjauhe maitoon. Lisää joukkoon rasva ja viimeisenä kananmuna. Jätä taikina turpoamaan ainakin puoleksi tunniksi, saa turvota mielellään vaikka parikin tuntia. Paista vohveliraudalla (rasvaa rautaa tarvittaessa voilla tai muulla paistamiseen soveltuvalla rasvalla).



Vohvelit vichyyn:
4 dl vichyä
1 dl juoksevaa rasvaa (sulatettua voita tai margariinia, öljyä)
1 kananmuna
 ½ tl leivinjauhetta

Vatkaa jauhoseos, johon sekoitettu leivinjauhe vichyyn. Lisää joukkoon rasva ja viimeisenä kananmuna. Jätä taikina turpoamaan ainakin puoleksi tunniksi, saa turvota mielellään vaikka parikin tuntia. Paista vohveliraudalla (rasvaa rautaa tarvittaessa voilla tai muulla paistamiseen soveltuvalla rasvalla).


Gluteeniton korvike mannapuurolle

$
0
0

Monelle tämä on varmasti jo ihan tuttu juttu, mutta itsekin innostuin vasta alkukesästä tätä testaamaan, joten laitetaanpas tänne kehujen kera. Farinan karkean riisijauhon pakkauksessa on ohje gluteenittomalle "mannapuurolle". Tulee todella hyvä puuro ihan pakkauksen ohjetta noudattaen. Tätä kannattaa testata!

Ohje otettu Vuohelan Herkun nettisivuilta (http://vuohelanherkku.fi/reseptit/mannapuuro)

Ohje:
1 l maitoa tai vettä
0,5 tl suolaa
1 rkl voita tai margariinia

Kuumenna neste, vispaa joukkoon jauhot. Keitä 10 min. Mausta suolalla ja voilla.

Gluteeniton Ahvenanmaan pannukakku

$
0
0

Ahvenanmaan pannukakkuun on näppärä käyttää ylimääräiset riisipuurot. Jos käytät pieniä kananmunia, kannattaa niitä laittaa 4.

Ohje:
3 dl valmista riisipuuroa
5 dl maitoa
½ dl juoksevaa rasvaa (voisulaa, margariinia)
 1½ tl suolaa
3 isoa kananmunaa 

Sekoita maito ja puuro, lisää joukkoon rasva sekä suola. Lisää jauhot koko ajan vatkaten. Sekoita taikinaan viimeisenä kananmunat. Kaada taikina korkeareunaiselle pellille ja paista 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pannukakku on saanut pinnalleen hyvän ruskean värin.



Tumma porkkanavuoka

$
0
0

Leipä sai tumman värinsä teff-jauhosta. Löysin pienestä puodista Virtasalmen Viljatuotteen tummaa teffjauhoa, joka on väriltään vielä hieman tummempaa, kuin Jytte-tuotemerkin teff. Viljatuotteen teffiä voi tilata suoraan myllyltä (ohjeet heidän nettisivuillaan) ja lisäksi ainakin Halpa-Hallit myyvät kyseistä jauhoa. Reformin teffiä löytää isoista marketeista ja sitä voi käyttää tähän myös, väri vain saattaa silloin leivässä olla hieman vaaleampi. Ohje on yhdelle reilun kokoiselle vuokaleivälle ja sopiva 1½ litran vetoiseen vuokaan.

Ohje:
5 dl lämmintä vettä
25 g (½ palaa) hiivaa
1 tl suolaa
2 dl porkkanaraastetta
2 dl Teff-jauhoa
1 dl tattarijauhoa

Liuota hiiva lämpimään veteen ja sekoita psyllium joukkoon. Anna psylliumin turvota noin 5 minuutin ajan. Lisää psylliumhyytelön joukkoon suola ja porkkanaraaste. Sekoita keskenään jauhot, perunakuitu sekä ksantaani. Lisää seos taikinaan ja vatkaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan joko yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Rasvaa leipävuoka ja kaada taikina vuokaan. Painele jauhoa apuna käyttäen taikina tasaiseksi kerrokseksi vuokaan. Anna kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia, paista 225 asteessa noin 50 minuuttia. Leipään tulee melko kova kuori, mutta kuori pehmenee kun leivän antaa jäähtyä paistovuoassa leivinliinalla peitettynä. 

Pizzat tortillapohjiin

$
0
0


Schärin uudet Wraps-tortillapohjat toimivat myös pizzapohjina, jos tahtoo tehdä pizzan nopeasti valmispohjaan. Pohjasta tulee selkeästi pehmeämpi kuin mitä pizzapohja yleensä on, mutta tortillaletut ovat sopivan neutraaleja pizzapohjiksi ja pizza on helppo leikata. Molemmista ohjeista tulee 2 pientä pizzaa.


Ohje 1:

1 dl yrttimaustettua tomaattimurskaa

3 dl juustoraastetta

1 dl ananaspaloja

1 punasipuli

noin 10 siivua pepperonia



Laita tortillapohjat leivinpaperoidulle pellille ja levitä päälle tomaattimurska sekä juustoraaste. Lisää juustoraasteen päälle ananas, sipuli ja pepperonit. Paista 225 asteessa 7-10 minuuttia.



Ohje 2:


1 dl yrttimaustettua tomaattimurskaa

100 g viipaloitua mozzarellaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua (noin 150g)

3 dl juustoraastetta

rucolaa



Laita tortillapohjat leivinpaperoidulle pellille. Levitä pohjien päälle yrttimaustettua tomaattimurskaa ja juustoraastetta. Laita juustoraasteen päälle mozzarellaviipaleet ja reilusti ilmakuivattua kinkkua. Paista 225 asteessa noin 7-10 minuuttia. Lisää kypsän pizzan päälle rucolaa.


Patongit

$
0
0


Yhdestä annoksesta taikinaa tulee 3 patonkia. Yrttivoipatonkiin kannattaa voin määrä pitää melko pienenä, 50g riittää hyvin kolmeen patonkiin, sillä suurempi määrä voita vain kastelee patongin märän rasvaiseksi ja voi valuu paiston aikana suuremmalla todennäköisyydellä ulos. Jos haluaa oikein rapean kuoren, kannattaa paistaa patonkeja tuo pidempi aika tai mikäli uunista löytyy kiertoilma-toiminto, sitä voi käyttää päällä viimeisten muutaman paistominuutin ajan.

Taikina:
5 dl lämmintä vettä
25 g hiivaa
1 rkl psylliumia
2 tl sokeria
1½ tl suolaa
1 rkl oliiviölyä
½ tl ksantaania


Liuota hiiva veteen, lisää psyllium ja sokeri. Anna psylliumin turvota noin 5 minuuttia. Lisää seokseen suola, öljy ja perunakuitu. Lisää jauhot (joihin on sekoitettu ksantaani) muutamassa erässä koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa lopuksi yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti patonkeja.  Jaa taikina kolmeen osaan ja muotoile jokaisesta taikinapalasta tiivis pötkö patonkipellille. Vedä terävällä veitsellä halutessasi pintaan koristeviillot. Anna valmiiden patonkien kohota patonkipellillä noin 20-30 minuuttia (itselläni riitti tuo 20, mutta tarvittaessa voi kohottaa kauemminkin). Paista 225  asteessa 20-25 minuuttia.


Patongin rakenne ja vielä lämpimänä leikattuna

Valkosipulipatongit:

Lisää taikinaan ennen jauhojen lisäystä 2-3 murskattua valkosipulin kynttä. Valmistus muuten kuten yllä olevassa ohjeessa.

Yrttivoipatonki halkaistuna

Yrttivoipatongit:

50 g voita
n. 1 dl tuoreita yrttejä (esim. basilika, oregano) hienonnettuna
(ripaus suolaa)

Jaa taikina 3 osaan ja kaulitse taikina pala kerrallaan jauhotetulla alustalla kutakuinkin suorakaiteen muotoiseksi palaksi. Vedä kylmästä voista juustohöylällä siivuja ja levitä siivut pienelle kaistaleelle taikinaa (kts. kuva). Ripottele voisiivujen päälle murskattuja yrttejä sekä hieman jauhoa (Semper hienoa, pieni jauohomäärä ehkäisee voin valumista ulos patongista). Rullaa patonki tiiviiksi rullaksi ja kiinnitä erityisesti huomiota, että päät menevät umpeen (painele sormin niitä kiinni). Laita patongit saumapuoli alaspäin patonkipellille, tee koristeviillot. Kohota 20-30 min ja paista 225 asteessa noin 20-25 minuuttia. Paiston aikana uunin pohjalle kannattaa varmuuden vuoksi laittaa leivinpaperoitu uunipelti, jonka päälle mahdollisesti patongin sisältä karkaava voisula valuu.


Yrttivoipatongin täyttäminen







Gluteenittomat berliininmunkit pomadalla

$
0
0



Gluteeniton berliininmunkki on kaupassa tai kahvilassa melkoinen harvinaisuus. Muutama valmistaja näitä tekee ja jotkin kahvilaketjut myyvät, mutta itse olen aina saanut kahvilassa vastaukseksi, että ovat juuri nyt loppu, kun olen munkkia yrittänyt ostaa. Jos ei kerran kaupasta saa, niin tehdään sitten itse.
Berliininmunkkien pinnalla oleva vaaleanpunainen sokeritahna on pomadaa, eli sokerista, glukoosisiirapista ja vedestä valmistettua kuorrutetta (joka on värjätty). Pomadan oikeaoppinen valmistaminen kotona on nyt mahdollista, kun DanSukker toi muutama vuosi sitten markkinoille glukoosisiirapin, jota myydään ihan tavallisissa ruokakaupoissa myös kuluttajille. Kyseinen glukoosisiirappi valmistetaan vehnästä, mutta valmistuksessa gluteeni hajoaa ja valmis tuote on gluteeniton. (Täällä Keliakialiiton infoa glukoosisiirapin gluteenittomuudesta: http://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/tuotteet/pakkausmerkinnat/  ja täältä löytyy tuotteen tiedot DanSukkerin sivuilta: http://www.dansukker.fi/fi/tuotteet/kaikki-tuotteet/glukoosisiirappi.aspx ). Glukoosisiirappi on makeutusaine, jota käytetään mm. makeisissa ja jäätelöissä ja sen tarkoituksena on saada aikaan pehmeä rakenne. Yleensä en tällaisia teollisesti muokattuja makeuttajia tahdo leivonnaisissa käyttää, mutta tällä kertaa tein poikkeuksen, sillä pomadaa on hankala saada onnistumaan ilman tätä tuotetta (glukoosisiirapin ansiosta pomada ei kuiva kivikovaksi kuten tomusokerista ja vedestä tehdyt kuorrutteet). Kotitekoiset berliininmunkit saivat täytteekseen niin ikään kotitekoista omenahilloa. Hillon pursottaminen paistetun munkin sisälle onnistuu helposti täytetyllalla. Huom. pomadan keittäminen on helppoa, mutta tarvitset sen valmistamiseen digitaalisen, keittiökäyttöön tarkoitetun lämpömittarin sekä vaa'an.


Pomada:
250 g sokeria
120 g vettä
100 g glukoosisiirappia
muutama pisara punaista elintarvikeväriä

Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja glukoosisiirappi. Sekoita hyvin varoen, vältä läikyttämästä seosta kattilan reunoille. Laita lämpömittari seokseen ja aseta se hälyttämään 115 asteen kohdalla. Kuumenna seosta (älä pidä liettä täysillä, sellainen keskilämpö hyvä), älä sekoita seosta kuumennuksen aikana, sillä kattilan reunoille läikkyvä seos kiteytyy. Kun seos on 115 asteista, nosta kattila heti levyltä sivuun. Anna seoksen jäähtyä 70 asteiseksi (mittari taas hälyttämään) ja laita sähkövatkain valmiiksi jäähtymisen aikana. Kun seos on jäähtynyt, vatkaa sitä voimakkaasti sähkövatkaimella. Lisää elintarvikeväri seokseen heti kun se alkaa vatkaamisen myötä muuttua vaaleaksi. Seos jäähtyy vatkauksen aikana ja alkaa muuttua kovaksi. Itselläni sellaisen minuutin-kahden vatkaus oli sopiva ja seos oli muuttunut vähän kuohkean tuntuiseksi, mutta alkanut kuitenkin jähmettyä jo melkoisesti. Siirrä valmis pomada tiiviiseen muovipussiin ja säilytä jääkaapissa. Ennen käyttöönottoa pomadan tulee antaa seistä noin vuorokauden ajan. Pomada on jäähtyneenä hieman rakeista ja kovaa, mutta siitä saa helposti leikattua veitsellä palasia. Pomada säilyy ilmatiiviisti säilytettynä jääkaapissa kuukausia.


Jääkaappikylmää pomadaa


Pomadan käyttöönotto:

Jäähtyneenä kiinteäksi muuttunut pomada saadaan käyttökelpoiseksi lämmittämällä sitä vesihauteessa. Lisää metallikulhoon pieni tilkka (noin ruokalusikallinen) vettä ja paloittele pomada joukkoon. Ota metallikulhon alle sopiva kattila ja laita sinne vettä reilusti, mutta kuitenkin vain sen verran, että vesi ei yletä metallikulhon pohjaan, kun kulho nostetaan kattilan päälle. Laita kulho kattilan päälle ja lämmitä kattilaa liedellä. Kun vesi alkaa lämmetä, vesihöyry kuumentaa metallikulhon pohjaa juuri sopivasti ja pomada alkaa muuttua taas nestemäiseksi. Sekoita pomadaa välillä lämmityksen aikana. Pomadaa kannattaa myös sekoittaa aina ennen kun sitä laittaa leivonnaisen päälle, sillä sen pinta kuivahtaa hieman kun se seisoo muutaman minuutinkin. Pomada on sopivaa käytettäväksi, kun se on juoksevaa, mutta kuitenkin tanakkaa. Jos pomadan kuumentaa liian kuumaksi, se muuttu miltei vesimäisen ohueksi ja sitä on vaikea saada pysymään leivonnaisen pinnalla.

  
Pomada lämpenemässä, vielä muutama möykky joukossa.


Käyttökelpoiseksi lämmennyt pomada on sileää.

 

Gluteeniton munkkitaikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
50 g pehmeää voita/margariinia

Paistamiseen: öljyä tai muuta uppopaistamiseen tarkoitettua rasvaa
Munkkien täytteeksi hilloa


Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psylliumi ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti munkkeja. Kaada taikina pöydälle jauhojen päälle ja hiero tangoksi. Jaa tanko 12 samankokoiseen palaan. Hiero jokainen taikinapala kämmenten välissä pientä jauhomäärää apuna käyttäen sileäksi pyöreäksi munkiksi. Hieromisen jälkeen laita munkit joko leivinliinan tai leivinpaperin päälle pellille ja laita pelti n. 40 asteiseen uuniin. Laita uunin pohjalle kattila, jossa on kiehuvan kuumaa vettä ja sulje uunin luukku. Anna munkkien kohota "höyryuunissa" 30 minuuttia. Kuumenna paistorasva kuumaksi, rasvan kuumuuden voi testata pienellä nokareella taikinaa: kun rasva on riittävän kuumaa, taikina nousee heti pintaan ja alkaa kiehua. Nostele kohonneet munkit reikäkauhaa tai lastaa apuna käyttäen kuumaan öljyyn ja paista molemmin puolin kauniin kullanruskeiksi. Kun rasva on sopivan kuumaa, kypsyy munkki muutamassa minuutissa. Nosta kypsät munkit valumaan leivinpaperin päälle ja pursota niihin heti lämpimänä täytetyllaa apuna käyttäen hilloa sisälle (pursotus tapahtuu ihan vain tökkäämällä täytetyllan terävä kärki munkin keskelle ja pusertamalla). Anna munkkien jäähtyä paiston ja täyttämisen jälkeen hetki ja lämmitä silla aikaa pomada käyttökelpoiseksi. Kasta munkit yksi kerrallaan pomadaan ja tarvittaessa pyyhkäise veitsellä ylimääräinen pomada takaisin kulhoon. Munkin pinnalle tullutta kuorrutetta voi myös tarvittaessa hieman siloittaa heti kastamisen jälkeen (pomada jähmettyy melko nopeasti, joten siloittaminen pitää tehdä heti tasaisen pinnan aikaansaamiseksi). Anna kuorrutteen jähmettyä ennen tarjoilua.


Gluteeniton kantarelli-pekonipasta

$
0
0



Kantarellikausi on parhaimmillaan ja sienistä saa loihdittua nyt monenlaista herkkua. Pasta on suosikkiruokaani ja kun sen yhdistää toiseen herkkuun eli kantarelleihin, on lopputulos todella maistuva. Alla kantarelli-pekonipastan ohje kuten se meillä valmistetaan. 

Ohje:

1 l kantarelleja

1 sipuli paloiteltuna

20 g voita

75 g pekonia

30 g sulatejuustoa (Koskenlaskija)

2 dl ruokakermaa



Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata voi pannulla ja lisää kantarellit ja sipuli. Anna paistua noin 5 minuutin ajan. Ota kantarelli-sipuli paistos pois pannulta ja ruskista pekonit (paloittele halutessasi pienemmäksi). Lisää kantarellit takaisin pannulle pekonien joukkoon kun pekonit ovat kypsiä ja lisää ruokakerma ja juusto. Anna seoksen kiehua hiljakseen pannulla sen aikaa, että juusto on sulanut. Kaada kastike pastan joukkoon ja sekoita.

Lakkatiramisu

$
0
0

Tiramisu on perusversionakin herkullinen ja helppo jälkiruoka, mutta jos sen joukkoon lisää vielä Suomen soiden aarteita, eli lakkoja, siitä tulee suorastaan juhlava. Lakkoja käytettäessä kannattaa tiramisun pinnalle tavallisesti siivilöitävä kaakaojauhe jättää pois. Tiramisun kostukkeena käytettävä alkoholi vaihtelee eri resepteissä, osassa käytetään marsalaa, osassa amarettoa. Päädyin kuitenkin brandyyn, kun sitä sattui viime joulun kakkuprojektien jäljiltä olemaan sopivasti keittiön kaapissa.

Ohje:
3 kananmunaa
1 dl sokeria
250 g (1prk) Mascarponea
1 ½ dl vahvaa kylmää kahvia
2 rkl brandya tai konjakkia
4 dl lakkoja

Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Lisää sokeri keltuaisten joukkoon ja vatkaa vaahdoksi. Vaahto on sopivaa, kun sen väri on vaaleahko. Sekoita mascarpone keltuaisvaahdon joukkoon. Pese ja kuivaa tässä välissä vispilät. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi (niin, että kulhon voi kääntää ylösalaisin ilman, että vaahto putoaa kulhosta). Nostele valkuaisvaahto varovasti keltuaisseoksen joukkoon. Sekoita tasaiseksi, mutta vain sen verran, että ainekset ovat sekaisin, sillä liika sekoittaminen saa vaahdon lässähtämään. Sekoita kahvi ja brandy. Kasta keksit seokseen ja lado matalan vuoan pohjalle. Kaada loppu neste keksien päälle (keksit imevät nesteen paremmin, kun ne on ensin kastettu). Levitä lakoista 3 dl keksien päälle ja kaada kananmuna-mascarpone seos niiden päälle tasaiseksi kerrokseksi. Laita tiramisu kylmään vähintään kahdeksi tunniksi. Koristele lopuilla lakoilla ennen tarjoilua.

Pitkään kohotettu peltileipä

$
0
0

Peltileipä on näppärä silloin, kun haluaa kerralla enemmän leipää, mutta ei tahdo pyöritellä leipiä tai sämpylöitä. Peltileipä onnistuu suht löysästä taikinasta. Tällä kertaa leivoin kahteen kertaan kohotettua peltileipää ja taikinan ensimmäinen kohotus tapahtui jääkaapissa pitkän kaavan kautta, eli taikina sai kohota kylmässä hitaasti useamman tunnin ajan. Ainesten ei tarvitse olla lämpimiä, kun leipä kylmäkohotetaan. Siemenet voivat olla ihan mitä vain itse kukin tahtoo leipään laittaa. Käytin itse Sallisen salaattimix -siemensekoitusta, jossa oli mukana myös hieman kuivattuja karpaloita. Tähän ei tarvita sähkövatkainta tai yleiskonetta, leipä onnistuu hyvin ihan vain käsin sekoittaen. Leipä on rapeakuorista, mutta sisältä ihanan pehmeää.

Ohje:
4 dl vettä
2 dl turkkilaista jogurttia
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl siemeniä
1 pkt Semper Maalaisleipä jauhoseosta (sis. hiivapussin)

(+noin 1 dl jotakin gluteenitonta jauhoa taikinan levittämiseen pellille).

Sekoita jogurtti veden joukkoon käsivispilällä. Lisää seokseen jauhopakkauksessa oleva kuivahiiva sekä psyllium ja suola. Anna psylliumin turvota noin 5 minuutin ajan. Sekoita taikinaan siemenet. Lisää jauhot pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Kun kaikki jauho on lisätty taikinaan, peitä kulho kannella ja laita se jääkaappiin noin 3-5 tunniksi. Kylmäkohottamisen jälkeen levitä taikina jauhoja apuna käyttäen korkealle uunipellille (50cm leveä). Pistele taikina haarukalla ja tee taikinapyörällä viillot joita myöten kypsä leipä on helppo leikata. Laita leipä kylmään uuniin ja laita uunin pohjalle kattilaan kiehuvan kuumaa vettä. Sulje uunin luukku ja anna leivät kohota "höyryuunissa" noin 30 minuuttia. Ota kohotuksen jälkeen kattila pois uunin pohjalta ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen (leipä saa olla uunissa kuumenemisen ajan). Kun uuni on saavuttanut halutun lämpötilan, anna leivän paistua vielä noin 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Perinteiset korvapuustit

$
0
0

Suosikkipulla vuodesta toiseen ja maku ei petä koskaan. Kaikista yksilöistä en koskaan saa täydellisen näköisiä, mutta se ei makua haittaa. Jos korvapuustien leikkaaminen on vieras juttu, vinkkikuvaa voi katsoa vaikkapa Mimmin keittiössä -blogista: http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2008/12/korvapuusteja (Mimmin resepti on tavallisille korvapuusteille, mutta valmistusperiaate on tietenkin sama, vaikka taikina on erilainen).

Ohje (n.15kpl) :
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

Täytteeksi: voita, kanelia ja sokeria

kananmunaa voiteluun
raesokeria  pinnalle

Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti korvapuusteja. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Ota täytteeksi tarkoitetusta jääkaappikylmästä voista juustohöylällä ohuita siivula ja levitä niitä tasaisesti miltei koko taikinan alalle. Levitä voi veitsellä tasaiseksi kerrokseksi ja ripottele päälle hienoa sokeria ja kanelia. Rullaa taikinalevy tiiviiksi rullaksi (voit kostuttaa rullan loppupäätä hieman vedellä, että se tarttuu kunnolla kiinni taikinapötköön) ja leikkaa vinottain korvapuusteiksi. Kohota pullia lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.  Voitele pullat kananmunalla, ripottele pinnalle raesokeria ja paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin.

Kermamunkit

$
0
0

Berliininmunkeille luontainen jatkumo on kermamunkit. Nämä tehdään muuten ihan samalla tavalla kuin berliininmunkitkin, mutta taikinasta muotoillaan pallon sijasta pötkö, jonka sisään ei paiston jälkeen pursoteta hilloa. Kun munkki on jäähtynyt, se kastetaan pomadaan ja pomadan jähmettymisen jälkeen munkki voidaan halkaista ja sisälle pursotetaan hilloa ja kermavaahtoa. 

Ohjeen pomadan valmistamiseen ja munkkien tekoon löydät täältä: Gluteenittomat berliininmunkit pomadalla

Vinkki: Mikäli pomadan keittäminen tuntuu liian työläälle, sitä voi Ullanunelma verkkokaupasta tilata valmiina jauheena: Pomadajauhe- Punainen 250 g

Aika pehmoinen munkki!


Avaimet onnistuneisiin gluteenittomiin hiivaleivonnaisiin

$
0
0
Kunnolla kohotetut sämpylät paiston jälkeen.

Hiivalla kohotettavat leivonnaiset ovat gluteenittomista leivonnaisista yleensä ne hankalimmat. Hiivalla kohotettaessa gluteenin tuoman sitkon puute näkyy selvimmin ja se vaikuttaa leivonnaisten rakenteeseen. Monissa leivinjauheella tai soodalla kohotettavissa leivonnaisissa reseptin voi muokata helposti gluteenittomaksi vaihtamalla vain jauhot, mutta hiivaleivonnaisissa lopputulos ei olekaan välttämättä hyvä sitkon puutteesta johtuen. Gluteenittomat hiivaleivonnaisetkin kuitenkin onnistuvat, kunhan tietää muutaman niksin.

Sitkonkorvikkeet ovat gluteenittomissa hiivaleivonnaisissa korvaamaton apu. Suomessa markkinoilla on tällä hetkellä psylliumia ja ksantaania. Psyllium on näistä kahdesta se olennaisempi sitkonkorvike, sillä nesteeseen lisättynä se muodostaa hyytelön, joka tuo taikinaan hieman sitkoa. Ksantaani on sakeuttamisaine, joka oikein annosteltuna tuo myös oman lisänsä taikinan ja leivonnaisen rakenteeseen. Parhaimman lopputuloksen saa käyttämällä molempia: psyllium tekee suuremman työn ja ksantaani täydentää vielä sitä psylliumin avulla aikaansaatua rakennetta.

Vaivaus: Tavallisia taikinoita vaivataan, jotta niihin saadaan aikaiseksi mahdollisimman vahva gluteenin muodostama sitkoverkko. Gluteenittomaan taikinaan sitkoa ei kuitenkaan synny, vaikka taikinaa vaivaisi kuinka. Gluteenittoman taikinan vaivauksella ei kuitenkaan haeta sitkoa, vaan kuohkeutta, sillä vaivatessa taikinaan nimittäin sekoittuu ilmaa ja taikina muuttuu pehmeämmäksi ja kuohkeammaksi. Kuohkeammasta taikinasta taas syntyy oman kokemukseni mukaan rakenteeltaan pehmoiset ja kuohkeat leivonnaiset. Taikinan vaivaamiseen käytettävä aika riippuu taikinan koosta ja vaivaukseen käytettävän koneen (yleiskone, sähkövatkain) tehosta. Pääsääntönä voisi pitää seuraavaa taikinan nestemäärän mukaisesti:
alle ½ litraa nestettä = 1-2 min
½-1 litraa nestettä = n. 5 min
yli 1 litra nestettä = n. 5-10 min
Yli 10 minuutin vaivaus on turhaa, sillä siinä ajassa on taikinaan jo saatu se kuohkeus, joka siihen on mahdollista saada. Tuossa ajassa myös hiiva lähtee jo toimimaan ja turhan pitkällä vaivauksella vain menettää sitä hiivan tehoa.

Kohottaminen on kenties tärkein tekijä onnistuneessa gluteenittomassa hiivaleivonnaisessa. Gluteenittomia taikinoita ei kohoteta kahdesti (poikkeuksena jotkut kylmällä nesteellä tehtävät ja jääkaapissa kohotettavat leivät), sillä taikinaan tukea tuovan sitkoverkon puuttuessa tuplakohotus lisää epäonnistumisen riskiä. Gluteenittomat hiivaleivonnaiset hierotaan muotoonsa heti taikinan valmistuttua ja kohotetaan pellin päällä. Leivonnaista kohotettaessa ei välttämättä kannata tuijottaa kelloa, sillä jos leivonnainen ei ohjeessa sanotussa ajassa kohoa, voi kohotusaikaa jatkaa huoletta. Hiiva lähtee toimimaan, vaikka se olisi lisätty vahingossa liian viileäänkin nesteeseen, mutta silloin hiiva vaatii vaan paljon enemmän aikaa. Gluteenitonkin leivonnainen kohoaa helposti noin kaksinkertaiseksi. Kohottaminen kannattaa tehdä aina mahdollisimman lämpimässä paikassa. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi:
- Hellan päällä (kun uuni on laitettu lämpenemään)
- Kuumaa vettä täynnä olevan tiskialtaan päällä (vanha kunnon kotitalouskirjan ohje!)
- Kylmässä uunissa, jonne on laitettu pohjalle kattilallinen kiehuvan kuumaa vettä (kohotus uunissa noin 2/3 osaa kohotusajasta, jonka jälkeen leivonnaiset nostetaan pöydälle siksi aikaa, kun uuni lämpenee paistolämpötilaan).
Jotkut ohjeistavat käyttämään leivinliinaa kohotettavien leivonnaisten päällä, mutta itse en sitä koskaan käytä, koska gluteenittomissa leivonnaisessa se taikina on usein tahmaisempi (liina voi "sotkea" leivonnaisen sileän pinnan) ja sitkoverkon puuttuessa liina on lähinnä turhana painona leivonnaisen päällä, jolloin kohoaminen saattaa tapahtua enemmän sivuille kuin ylöspäin. Taikina ei ennätä kuivua niin merkittävästi kohottamisen aikana, että liinasta olisi senkään suhteen apua.

Rakenteeltaan pehmeä ja kuohkea munkki.

Manteliässät

$
0
0


Näiden ässien alkuperäisen ohjeen sain mummoltani, joka puolestaan oli saanut sen joltakulta toiselta. Eli ohjeen tarkka alkuperä on arvoitus. Ohje oli alunperin vehnäjauhoille ja jauhomäärä oli ilmoitettu grammoina, mutta mummo jo totesi alkuperäisen jauhomäärän olevan suht suuri, joten menin hieman näppituntumalla jauhoja laittaessani ja muuntaessani ohjetta gluteenittomaksi. Mantelit antavat näihin hieman erilaisen suutuntuman ja aromin kuin perinteisissä kaneliässissä. Kanelikin näissä maistuu tuon pinnalla olevan kaneli-sokeriseoksen myötä, mutta ei niin vahvasti kuin kaneliässissä.

Ohje (n. 50 kpl):
100 g voita/margariinia
1 dl sokeria
1 iso kananmuna 
1½ dl (n. 80 g) mantelirouhetta
½ tl ruokasoodaa

pinnalle: kaneli-sokeriseosta
Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi seokseksi sähkövatkaimella. Lisää joukkoon kananmuna ja ½ dl jauhoista, vatkaa voimakkaasti. Lisää taikinaan mantelirouhe ja loput jauhot joihin on sekoitettu ruokasooda. Laita taikina tarvittaessa kylmään noin 15 minuutiksi. Muotoile taikinasta jauhotetulla pöydällä tanko (tai pari) ja jaa se samankokoisiin paloihin. Hiero taikinapalat kämmenten välissä pötköiksi, pyöräytä kaneli-sokerissa ja muotoile leivinpaperoidulle pellille ässiksi. Paista 200 asteessa noin 7-10 minuuttia.   

Porkkanakakku Farinan jauhoseoksesta

$
0
0

Testasin Farina -tuoteperheen piirakkapohjaseosta porkkanakakkuun. Kyseisessä jauhoseoksessa on sokeri ja nostatusaineet mukana, joten tähän ei tarvinnut lisätä kuin kananmunia ja rasvaa sekä makua antavia aineita. Pohja kohosi todella hyvin ja oli rakenteeltaan pehmeä ja kuohkea. Kuorrutteessa käytin tällä kertaa appelsiinituorejuustoa maustamattoman sijasta ja sen antoi oman makuvivahteensa kakulle. Mikäli tähän käyttää maustamatonta tuorejuustoa, kannattaa kuorrutetta maistaa ennen levittämistä ja tarvittaessa lisätä hieman tomusokeria (appelsiinituorejuusto on hieman makeampaa kuin maustamaton). Tähän kakkuun kannattaa käyttää juuri raastettua porkkanaa (juuri raastettu on hyvän kosteaa ja tuo taikinaankin kosteutta).

Pohja:
1 rkl kanelia
150 g sulatettua voita tai margariinia
3 kananmunaa
2 dl porkkanaraastetta

Sekoita kaneli jauhoseoksen joukkoon. Lisää sulatettu rasva ja kananmunat. Vatkaa taikinaa voimakkaasti sähkövatkaimella muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon porkkanaraaste ja pyöräytä taikinaa vielä hetki sähkövatkaimella, että raaste sekoittuu kunnolla taikinaan. Kaada taikina leivinpaperoituun tai huolella rasvattuun vuokaan (käytin 30cm x 22cm kokoista vuokaa, taikinaa tuli noin 2-3cm paksuinen kerros). Paista 200 asteessa 25 minuuttia. Kumoa kypsä pohja ja anna sen jäähtyä peitettynä. 

Täyte:
100 g voita
1 dl tomusokeria
200 g tuorejuustoa (maustamaton tai appelsiini)

Koristeeksi mantelirouhetta

Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri kuohkeaksi seokseksi sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon tuorejuusto. Levitä seos jäähtyneelle pohjalle ja ripottele päälle mantelirouhetta.

Mustikkapullat

$
0
0


Mustikkapullat ovat yleensä kesän pullia, mutta niitä voi leipoa myös pakastetuista mustikoista. 

Ohje:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

kananmunaa voiteluun
3 dl mustikoita + ½ dl perunajauhoa

Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki. Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti pullia. Hiero taikinasta jauhotetulla pöydällä pötkö ja jaa se 12 osaan. Hiero jokainen taikinapala kämmenten välissä pyöreäksi pullaksi. Paina pyöreisiin pulliin jauhotetulla mukinpohjalla kolo. Kohota paineltuja pullia lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Sekoita mustikat ja perunajauho kulhossa. Voitele pullat ja lisää täytteeksi mustikoita. Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin.


Gluteenitonta leivontaa vuoden Iloleipuriksi?

Viewing all 88 articles
Browse latest View live