Quantcast
Channel: Gluteenitonta leivontaa
Viewing all 88 articles
Browse latest View live

Teff-sämpylät

$
0
0

Oriola lähetti minulle jokin aika sitten näytepakkauksen tuotteistaan ja nyt tein pakkauksessa olleista jauhoista sämpylöitä. Pitkään on ollut mielessä tehdä sämpylöitä tekniikalla, jossa tangosta vain leikataan paloja ja ne jätetään hieromatta ja tätä tekniikkaa kokeilin näiden sämpylöiden kohdalla. Toimii, sämpylät pyöristyivät ihan näteiksi kohotuksen ja paiston aikana, eikä käsiä tarvinnut sotkea sämpylöitä pyöritellessä.

Ohje:
5 dl lämmintä vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 prk (200g) kermaviiliä

Pöydälle n. 1 dl Jytte vaalea -jauhoseosta

Liuota hiiva veteen ja sekoita joukkoon psyllium, anna turvota muutaman minuutin ajan. Lisää psylliumseoksen joukkoon suola, kermaviili ja sokerijuurikashiutaleet, sekoita tasaiseksi. Lisää jauhot muutamassa erässä koko ajan hyvin vaivaten. Kun kaikki jauhot on lisätty taikinaan, vaivaa sitä vielä muutaman minuutin ajan voimakkaasti yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Kaada taikina kulhosta pöydälle jauhojen päälle ja pyöritä  siitä jauhoja apuna käyttäen tasapaksu tanko. Leikkaa tanko 10 samankokoiseen palaan ja aseta taikinapalat pellille. Kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin 30-40 minuuttia ja paista 225 asteessa 20 minuuttia.

Mansikka-suklaakakku

$
0
0




Kakkujen koristelussa on nyt trendinä ns. naked cake –tyyli, eli kakun reunat jätetään paljaiksi niin, että täyte jää näkyviin. Tämä toimii hyvin tuoreita marjoja sisältävissä kakuissa ja tätä tyylisuuntaa lähdin kokeilemaan suklaisen kakun muodossa.  Kakun kuorruttaminen on selkeästi nopeampaa, kun reunoja ei tarvitse tasailla ja pinnallekin laitettava päällys saa reippaasti vain valahtaa reunoille. Suklaisen kakkupohjan ja valkosuklaisen täytteen myötä tästä kakusta  tuli oikea suklaanystävän unelma.



Pohja:
100 g tummaa suklaata
100 g voita
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1½ dl Schär Mix Pâtisserie –jauhoseosta
1 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Täyte:
1½ dl kuohukermaa
40 g valkosuklaata
250 g tuoreita mansikoita

Kuorrutus:
100g tummaa suklaata
1 dl kuohukermaa
5 g voita

Koristeluun mansikoita ja valkosuklaata

Sulata suklaa ja voi  mikrossa välillä sekoittaen, anna seoksen jäähtyä. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauho, kaakaojauhe, leivinjauhe, vaniljasokeri sekä pieni ripaus suolaa keskenään. Siivilöi puolet jauhoseoksesta kananmunavaahdon joukkoon. Sekoita tämän jälkeen taikinaan suklaa-voiseos  ja siivilöi viimeisenä joukkoon loput jauhot. Rasvaa n. 20 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka ja jauhota se tummalla kaakaojauheella. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin keskitasolla 175 asteessa 30-40 minuuttia. Tarkista pohjan kypsyys tikulla: pohja on kypsä kun tikkuun ei tartu taikinaa. Anna kypsän pohjan jäähtyä peitettynä.

Valmista täyte. Sulata valkosuklaa mikrossa välillä sekoittaen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää sulatettu valkosuklaa kerman joukkoon ohuena nauhana heti vatkauksen alkuvaiheessa (vatkaa koko ajan kun lisäät suklaan). Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kahteen osaan ja täytä valkosuklaa-kermalla sekä viipaloiduilla mansikoilla.

Valmista kuorrutus. Mittaa kerma ja suklaa kattilaan, kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon. Lisää pieni nokare voita ja anna kuorrutteen jäähtyä ja jähmettyä hetken aikaa.  Kaada kuorrute kakun pinnalle ja anna sen valua hieman myös reunoille. Koristele kakku sulaan valkosuklaaseen kastetuilla mansikoilla.

Sitruunakakku kakkujauhoseoksesta

$
0
0

Oriolalta tuli kokeiluun tätä Bauck Hof –merkkistä valmisjauhoseosta kakuille ja muffinsseille. Kyseessä on alkukesästä Suomen markkinoille tullut luomutuote,  jossa on nostatusaineet ja sokeri jo valmiiksi mukana. Ensikokeiluna tästä tuotteesta syntyi sitruunakakku ja tämän kokeilun perusteella tämä tuote vaikuttaa erittäin hyvälle. Tuotetta myyvät ainakin Prismat ja näkyy olevan sen verran tuore uutuus, ettei Oriolan Gluteeniton maailma  -sivuilta vielä löytynyt tuotetietoja, mutta glu.fi – sivustolle tuote on jo lisätty.

Ohje:

1 pkt Bauck Hof Cake and muffins mix –jauhoa
4 kananmunaa
150 g pehmeää voita
1 sitruunan raastettu kuori
½ dl sitruunamehua

voita + gluteenittomia korppujauhoja vuoan jauhottamiseen

Sekoita pehmeä voi, kananmunat ja jauhoseos (koko paketti eli molemmat pakkauksessa olevat pussit) tasaiseksi seokseksi joko käsin tai pikaisesti sähkövatkaimella pyöräyttämällä. Lisää taikinaan sitruunamehu ja raastettu sitruunan kuori, sekoita niin, että sitruuna levittyy taikinaan tasaisesti. Rasvaa ja jauhota 1,75 litrainen kakkuvuoka ja kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia, tarkista kakun kypsyys tikulla. Kumoa kypsä kakku tasaiselle alustalle ja anna kakun jäähtyä kumottuna vuoan alla.


Sipuliset täysjyväleivät

$
0
0

Farinan täysjyväleipäjauhoseoksesta saa näppärästi leivottua vuokaleivän lisäksi myös maukkaita leipäsiä. Jauhoseoksessa on jo valmiiksi mukana suola ja sitkonkorvikkeet, joten niitä ei taikinaan tarvitse erikseen lisätä. Nämä leipäset maistuvat sipulille ja joukossa on myös tattarihiutaleita tuomassa karkeutta. Tattari ei näissä juurikaan maistu, mutta halutessaan tattarihiutaleet voi korvata gluteenittomilla kaura- tai hirssihiutaleilla. Ohjeessa oleva sipulirouhe tarkoittaa paahdettua sipulia, jossa ei ole mitään kuorrutusta,  vaan raaka-aineena on pelkästää sipuli. Paahdettua sipulirouhetta löytyy esimerkiksi Sallinen –tuotemerkiltä ja sitä myydään ainakin Prismoissa 300g pakkauksissa (reseptissä linkki sipulirouheen kohdalla kyseisen tuotteen tietoihin).

Ohje (9-12 kpl):
4 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1½ dl tattarihiutaleita (Viljatuotteen, Risentan tai Keskisen myllyn)

gluteenitonta jauhoa leipien muotoiluun

Liuota hiiva veteen ja lisää joukkoon tattarihiutaleet ja sipulirouhe. Lisää joukkoon täysjyväleipäjauhoseos koko ajan sekoittaen. Kun kaikki jauhot on lisätty taikinana, vaivaa taikina vielä kunnolla sekaisin (käsin vaivaus riittää). Taikina on melko tahmaista, joten nostele siitä lusikalla pellille nokareita ja tapulle nokareet pyöreiksi noin sentin paksuisiksi leiviksi jauhoja apuna käyttäen. Tee leipien pintaan viillot terävällä veitsellä ja anna niiden kohota leivinliinan alla noin 30-40 minuuttia. Paista 225 asteessa noin  25 minuuttia tai kunnes leivät ovat saaneet hyvän värin niin pintaan kuin pohjaan. 

Mustikka-valkosuklaajuustokakku

$
0
0



Amerikkalainen juustokakku muuntui suomalaisen marjasesongin mukaisesti mustikkaiseksi versioksi. Tämä juustokakku paistetaan uunissa ja on ulkonäöstään huolimatta todella helppo leipoa. Koska marjaa on mukana jo kakussa itsessään, ei kakulle tarvitse erikseen valmistaa kastiketta, kuten New York cheesecakelle yleensä on tapana. Mustikat voi vaihtaa myös vadelmiin. Ohjeen mukaisesta annoksesta tulee 8-10 kakkupalaa hieman koosta riippuen.


Pohja:
75 g voita


Täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
150 g ranskankermaa
½ dl maissitärkkelystä
½ dl sokeria
1½ tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
½ dl kuohukermaa
75 g valkosuklaata
1½ dl mustikoita


Valmista ensin pohja. Laita keksit muovipussiin ja murskaa ne hienoksi murskaksi.    
Sulata voi ja sekoita voisulan joukkoon keksinmurut.
Laita 20 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja taputtele keksi-voiseos vuoan pohjalle ja reunoille.

Valmista täyte.  Pehmitä tuorejuusto vatkaamalla sitä kevyesti sähkövatkaimella.
Sekoita joukkoon ranskankerma, sokeri, vaniljasokeri, kuohukerma ja maissitärkkelys.
 Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita ne täytteen joukkoon (vältä liiallista vatkaamista, sillä mikäli täytteeseen sekoittuu paljon ilmaa, tulee kakkuun herkästi halkeamia paiston aikana). Sulata valkosuklaa ja lisää se ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja lisää pinnalle mustikat. (Halutessasi todella mustikkaisen kakun voit laittaa mustikoita myös kerroksen täytteen väliin, kaada tällöin puolet täytteestä vuokaan, lisää kerros mustikoita ja kaada niiden päälle loppu täyte ja lisää vielä pinnalle mustikoita.) Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa 50-55 minuutin ajan. Lisää tarvittaessa paiston loppuvaiheessa kakun päälle pala leivinpaperia tummumisen estämiseksi. 
 
Paiston aikana kakku kohoaa hyvin pulleaksi, mutta uunista ottamisen jälkeen kakun keskikohta laskeutuu, mikä kuuluu asiaan. Kakun kannattaa antaa jäähtyä kaikessa rauhassa ja antaa vielä vetäytyä jääkaapissa peitettynä vähintään muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasautua ja kakun rakenne jähmettyä oikeanlaiseksi.

Mustikkapiirakka

$
0
0

Tässä piirakassa taikinassa oleva turkkilainen jogurtti tuo rakenteeseen pehmeyttä ja kestävyyttä, eikä piirakkapohja murustu. Jogurtin voi halutessaan korvata samalla määrällä maitorahkaa. Taikinan ainekset sekoitetaan käsin, eikä sähkövatkainta tarvita. Mikäli teet piirakan pakastemustikoista, sekoita niiden joukkoon puoli ruokalusikallista perunajauhoa ennen mustikoiden lisäämistä piirakan päälle.

Ohje:
100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 dl turkkilaista jogurttia
2 kananmunaa
1 tl leivinjauhetta
2½ dl mustikoita

Sekoita pehmeä voi ja sokeri, lisää joukkoon jogurtti ja kananmunat hyvin sekoittaen. Sekoita taikinaan viimeisenä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Rasvaa  25-28cm halkaisijaltaan oleva piirakkavuoka ja kaada taikina vuokaan. Ripottele mustikat taikinan päälle ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 20 minuutin ajan. Tarjoile lämpimänä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Kantarellisarvet

$
0
0

Farinan jauhoperheeseen tuli alkukesästä Pizza- ja piirakkapohjaseos, jota voi käyttää myös muuhunkin kuin pelkästään pizzapohjiin ja suolaisten piirakoiden taikinaan. Tällä kertaa jauhot pääsivät kantarellitäytteisten sarvien taikinaan. Nämä sarvet eivät ole mitään rapeita croissantteja, vaan taikina on miltei kuin sämpylätaikinaa hieman suuremmalla rasvamäärällä. Rasvamäärältäänkin nämä ovat kuitenkin varsin maltillisia ja nämä käyvät näppärästi iltapalaksi tai suolaiseksi tarjottavaksi kahvin kera. Nämä  ovat myös kananmunattomia, mikäli voiteluun käyttää maitoa. Jauhoseos sisältää jo valmiiksi  suolan, joten sitä ei tarvitse taikinaan lisätä. Ohjeesta tulee 12-16 sarvea riippuen koosta.



Taikina:
1 tl psylliumia
1 pss kuivahiivaa
2 dl kylmää maitoa
1 dl maustamatonta jogurttia tai piimää
50 g pehmeää voita

Täyte:
5 dl kantarelleja
1 sipuli
15 g voita
50 g kantarelli- tai yrttituorejuustoa
n. ½ tl suolaa
ripaus mustapippuria

Voiteluun 1 kananmuna tai ½ dl maitoa
n. 1 dl mitä tahansa gluteenitonta jauhoa alustukseen

Valmista taikina sekoittamalla kulhossa jauhot, psyllium ja kuivahiiva. Lisää joukkoon kylmä maito ja jogurtti hyvin sekoittaen. Vaivaa taikinaan lopuksi pehmeä voi joko käsin tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Taikina on tässä vaiheessa hyvin löysää. Jätä taikina lepäämään jääkaappiin puoleksi tunniksi (taikina paksuuntuu lepäämisen aikana) ja valmista sillä aikaa täyte. Silppua kantarellit ja sipuli täytettä varten ja kuullota ne pannulla voissa. Anna sienten jäähtyä ja lisää sen jälkeen joukkoon tuorejuusto, suola sekä pippuri. Kun taikina on saanut levätä jääkaapissa, jaa se kahteen yhtä suureen osaan. Hiero molemmat taikinapalat jauhotetulla alustalla pyöreäksi palloksi ja kaulitse ympyrän muotoisiksi, noin puolen sentin paksuisiksi levyiksi. Leikkaa molemmat taikinalevyt 6-8 kolmion muotoiseen palaan ja laita jokaisen taikinapalan leveään päätyyn lusikallinen täytettä. Rullaa sarviksi leveästä päädystä kärkeenpäin. Anna sarvien kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia ja voitele ne kananmunalla tai maidolla, halutessasi voit ripotella pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia.



Myslisämpylät

$
0
0

Semperiltä tuli noin vuosi sitten myyntiin Multimysliä, joka ei ole niin sokerista kuin muromyslit. Tätä mysliä voi hyödyntää myös sämpylöissä ja tällä kertaa yhdistin sen Maalaisleipä-jauhoseokseen, jonka pakkauksesta löytyy valmiina myös kuivahiivapussi. Huom. Maalaisleipä-jauhoseos sisältää gluteenitonta vehnätärkkelystä, joten se ei välttämättä sovellu herkimmille keliaakikoille.

Ohje:
5 dl kädenlämpöistä vettä
1 pss kuivahiivaa (jauhopaketista)
1 rkl psylliumia
1 tl sokeria
1 tl suolaa

Mittaa vesi kulhoon, lisää joukkoon käsivatkaimella sekoittaen kuivahiiva, psyllium ja sokeri. Anna psylliumin turvota noin 5 minuutin ajan. Lisää joukkoon suola, mysli ja perunakuitu. Sekoita joukkoon viimeisenä jauhot muutamassa erässä. Kun kaikki jauhot on lisätty, vaivaa taikinaa yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Taikina jää hieman tahmaiseksi, joten sitä ei kannata yrittää hieroa pöydällä. Ota käsiin hieman jauhoa ja muotoile jauhotetuin käsin taikinasta pellille sämpylöitä. Anna sämpylöiden kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuutin ajan tai kunnes ne ovat kaksinkertaistaneet kokonsa. Halutessasi voit voidella sämpylät maidolla ennen paistoa, jolloin ne ottavat paremmin väriä (kuvan sämpylöitä ei ole voideltu, joten hieman jauhoinen pinta on jäänyt vaaleaksi). Paista 225 asteessa 20-25 minuuttia. 


Kylmäsavulohipasta täysjyvä fusillista

$
0
0



Meillä ollaan helppojen ja nopeiden pastaruokien ystäviä. Kylmäsavulohesta valmistuu pienellä vaivalla todella paistuva pasta-annos, jonka valmistamisessa ei voi epäonnistua.

Kylmäsavulohipasta


200 g kylmäsavulohta paloiteltuna
1 sipuli
10 g voita
200 g creme fraichea
½ dl ruokakermaa
1 rkl sitruunamehua
ruohosipulia
mustapippuria
(suolaa)


Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata voi pannulla ja lisää joukkoon pienitty sipuli. Anna sipulin kuullottua ja lisää tämän jälkeen lohipalat pannulle lämpenemään. Kaada joukkoon ruokakerma ja creme fraiche. Silppua kastikkeeseen vielä ruohosipulia ja mausta mustapippurilla ja sitruunamehulla. Lisää tarvittaessa hieman suolaa. Kaada kastike kypsän ja valutetun pastan joukkoon. 

Vaniljakierrepullat

$
0
0

Erilaiset kierrepullat ovat omia suosikkejani täytepullista. Ne on helppoja ja nopeita tehdä, eikä isokaan pullamäärä vaadi pitkää taikinanpyörittelyä. Täytteitä voi myös muokata ihan niin paljon kuin mielikuvistusta vain riittää. Yksi helpoimmista ja samalla erittäin maukas vaihtoehto ovat vaniljapullat, joihin täytteeksi tulee jauheesta valmistettavaa vaniljakreemiä. Jos tahtoo tehdä pullat pitkän kaavan kautta, voi kreemin keittää myös itse, mutta tässä tykkään oikaista. Vaniljakreemijauheet on viimevuosina tullut myös tavallisten kuluttajien saataville. Esimerkiksi Sallisen vaniljakreemijauhetta myydään lähestulkoon kaikissa isoissa marketeissa ja joistakin kaupoista on saatavana myös Milletin vaniljakreemijauhetta, jota testasin näissä pullissa. Milletti oli enemmän sileän kiisselimäinen, kuin Sallinen, mutta ei kuitenkaan ihan yhtä riittoisa. Pullan väliin tulevan kreemin voi valmistaa ihan pakkauksen ohjeen mukaan, joten mitään tarkempaa ohjetta en kreemiä varten tähän lisää. Pullataikina on sama, jota käytän kutakuinkin kaikkiin gluteenittomiin pulliin, mutta alla vielä ohje.

Vinkki: Käytä kreemiin osana nestemäärästä kermaa ja lorauta joukkoon lusikallinen tai pari voisulaa. Näin saat entistä maukkaamman vaniljatäytteen. Tämän kaveriksi voi taikinan sisään kääriä myös erilaisia marjoja.

Gluteeniton pullataikina:
3 dl maitoa/vettä
½ palaa hiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
 1 dl sokeria
1 kananmuna
½ rkl kaardemummaa
½ tl ksantaania
100 g pehmeää voita/margariinia

kananmunaa voiteluun
pinnalle raesokeria

Täytteeksi: Pakkauksen ohjeen mukaisesti valmistettua vaniljakreemiä noin 2 dl

Valmista pullataikina. Lämmitä neste ja liuota hiiva siihen. Lisää joukkoon psyllium ja anna sen turvota hetki (2-3 minuuttia). Sekoita taikinaan suola, sokeri, kananmuna ja kaardemumma. Sekoita ksantaani jauhoihin ja lisää reilut puolet jauhoista taikinaan koko ajan vaivaten. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa taikinaa koneella vielä noin 3-5 minuuttia voimakkaasti. Älä kohota taikinaa, vaan leivo siitä heti pullia. Kaulitse taikina noin sentin paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä vaniljatäyte taikinan päälle ja rullaa tiiviiksi rullaksi. Leikkaa taikinarulla noin 15 samankokoiseen palaan ja laita palat leikkauspinta ylöspäin pellille kohoamaan. Taikinan häntä kannattaa kääntää pullan alle, jotta pulla ei aukea kohottamisen ja paiston aikana. Anna pullien kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuutin ajan ja voitele ne kananmunalla, jonka rakenne on rikottu. Ripottele pinnalle raesokeria ja paista pullia 225 asteessa noin 20 minuutin ajan tai kunnes pullat ovat saaneet sopivan ruskean värin.

Vasemman puoleiset pullat saivat vaniljakreemin lisäksi sisäänsä omenahilloa.




Lämpimät kanaleivät

$
0
0


Lämpimät leivät ovat helppo ja ruokaisa välipala tai miksei lounaskin. Nämä herkut ovat jääneet viimevuosina vähän unholaan, mutta maistuvat silti aina yhtä hyville. Leipänä käytin vakuumipakattua ja kuitupitoista Schär Ertha -leipää, joka toimii tämän tyyppisissä leivissä hyvin. Pakkauksesta otettaessa kannattaa varoa, että viipaleet eivät murru, mutta paahdettaessa niiden rakenne muuttuu kestävämmäksi.

Ohje:
6 siivua Schär Ertha –leipää

300 g kanasuikaleita
1 rkl ruokaöljyä
1 prk ananaspaloja (140 g ilman mehua)
1 pieni chili
1 pieni sipuli
200 g Créme Fraîchea
suolaa ja mustapippuria

150 g mozzarellaraastetta
1 kananmuna

Paahda leipäviipaleet kevyesti paahtimessa. Ruskista kanasuikaleet öljyssä ja paloittele joukkoon sipuli ja chili. Kaada ananaspalojen joukosta mehu pois ja lisää ananaspalat kanan joukkoon. Lisää pannulle viimeisenä vielä Créme fraîche ja mausta seos suolalla ja mustapippurilla. Laita paahdetut leipäviipaleet leivinpaperoidulle pellille ja jaa kanatäyte leiville. Riko kananmuna kulhoon ja vatkaa sitä kevyesti haarukalla, niin että sen rakenne rikkoontuu. Sekoita mozzarellaraaste kananmunan joukkoon. Jaa juustoseos leiville niin, että se peittää kanatäytteen. Laita leivät 250 asteiseen uuniin kuorruttumaan noin 5 minuutiksi tai kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman ruskehtavan sävyn.

Pinaattiletut Farinan lettujauhosta

$
0
0


Pinaattiletut ovat nopea ja helppo ruoka. Tällä kertaa kokeilin, kuinka Farinan lettujauhoseos toimii pinaattiletuissa ja ei moitteita; oikein herkullisia lettuja tuli. Huomioi, että ohjeessa käytetään vain yksi pussi lettujauhoseosta eli puolet pakkauksessa olevasta määrästä. Jauhoseoksessa on jo valmiiksi mukana suola, joten sitä ei tarvitse lisätä. Ohjeen mukaisesta taikinasta tulee noin 35 tuollaista pientä lettua.

Ohje:
4 dl maitoa
1 pss (á 150g) Farina lettujauhoseosta
75 g hienonnettua (pakaste) pinaattia
1 kananmuna
1 rkl ruokaöljyä tai voisulaa

paistamiseen voita

Sekoita maito ja jauhot. Lisää joukkoon pinaatti ja rasva. Sekoita kananmuna taikinaan viimeisenä ja jätä taikina turpoamaan viileään noin 15 minuutin ajaksi. Kuumenna pannu ja rasvaa se voilla. Paista letut kypsiksi molemmilta puolilta.

Tomaattikeitto ja valkosipuliset krutongit

$
0
0

Gluteenittomia krutonkeja ei juurikaan valmiina ole Suomessa saatavana, mutta ne voi valmistaa helposti itse vaaleasta gluteenittomasta leivästä. Krutongit ovat mukava lisä salaatteihin ja keittoihin - tällä kertaa nämä krutongit pääsivätkin tomaattikeiton lisukkeeksi. 

Krutongit:

2 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä

Murskaa valkosipulinkynnet öljyn joukkoon, jätä öljy maustumaan noin puoleksi tunniksi. Anna leipäviipaleiden sulaa pöydällä ja poista niistä kuoret. Kuutioi leivät. Kaada valkosipuliöljy paistinpannulle ja kuumenna. Lisää leipäkuutiot ja anna niiden paahtua keskilämmöllä pinnaltaan ruskeiksi. Laske lämpö matalaksi ja anna krutonkien vielä kuivahtaa pannulla noin 15 minuutin ajan, sekoita välillä. Jäähdytä krutongit ennen käyttöä.

Tomaattikeitto:

5-6 isohkoa kypsää tomaattia
1 sipuli
1 porkkana
3 rkl tomaattipyrettä
2 rkl oliiviöljyä
5 dl vettä
1 gluteeniton kasvisliemikuutio
1 dl ruokakermaa
1 rkl silputtua tuoretta basilikaa

Kalttaa ensin tomaatit: Tee tomaattien päähän ristiviilto ja laske ne kiehuvaan veteen reikäkauhan avulla. Kun kuori alkaa käpristyä, nosta tomaatit pois vedestä ja kuori ne. Paloittele kuoritut tomaatit ja jätä odottamaan.
Pilko sipuli ja porkkana pieniksi paloiksi kattilaan. Lisää oliiviöljy ja tomaattipyre. Kuumenna välillä sekoitellen noin 10 minuutin ajan. Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutio ja paloitellut tomaatit. Anna kiehua noin 30-40 minuutin ajan (kunnes porkkananpalat ovat täysin pehmenneet). Soseuta keitto sauva- tai tehosekoittimella. Lisää ruokakerma ja basilika, kuumenna keitto uudestaan kiehuvaksi. Tarjoile krutonkien kera.

Vaniljaiset marjakulhot

$
0
0


Tässä helpossa jälkiruoassa on tuorejuuston pehmeyttä, marjojen raikkautta ja muromyslin rapeutta. Muromyslinä käytin Semperin gluteenitonta kauramuromysliä, josta valitsin maustamattoman version. Erityisen hyvää tämä on tuoreista marjoista, mutta myös pakastetut käyvät tähän hyvin.

Ohje (5 annosta):
5 dl marjoja (esim. vadelmia ja mustikoita)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl kermaa
0,75 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria

Vatkaa kerma sokerin kanssa vaahdoksi, sekoita joukkoon tuorejuusto ja vaniljasokeri. Kokoa kulhoihin kerroksittain mysliä, tuorejuustotäytettä ja marjoja.



Mango-rahkakakku

$
0
0


Innostuin kokeilemaan steviaa kakun makeuttamisessa ja tykästyin. Stevialla tästä kakusta sai suht kevyen verrattuna siihen mitä tällaiset kakut yleensä ovat, kun täytteeseen tuli vielä tuorejuuston sijasta rasvatonta maitorahkaa. Mangososeena käytin Bonnen 100% mangososetta, joka myydään juuri sopivan kokoisessa 5 dl pakkauksessa. Keltaisen värinsä ansiosta tämä käy erinomaisesti pääsiäisen kahvipöytään. Ohjeen olen alunperin kehittänyt Schärille.

HUOM.Steviatuotteita on nesteenä ja jauheena. Ohjeessa käytetty stevia on jauhetta, joka on 2 kertaa niin makeaa kuin sokeri. Mikäli käytät steviaa, jonka makeus suhteessa sokeriin on eri, lisää makeuttajaa pienissä erissä ja maistele välillä, että saat sopivan makeuden.


Pohja:
75g voita

Täyte:
3 dl mangososetta
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
1 dl steviaa
0,5 dl kuumaa vettä
7 liivatelehteä

 Kiille:
2dl mangososetta
1 rkl steviaa
0,5 dl kuumaa vettä
3 liivatelehteä

Murskaa keksit ja sulata voi, sekoita. Painele keksimurska irtopohjavuoan pohjalle (leivinpaperi alle) ja laita kylmään. Laita 7 liivatetta likoamaan kylmään veteen. Vatkaa täytteen kerma ja sekoita joukkoon rahka, stevia ja mangosose. Liuota liivatteet kuumaan veteen ja kaada seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä noin 3 tunnin ajan kylmässä. Kun kakku on hyytynyt, valmista kiille. Laita liivatteet (3kpl) likoamaan kylmään veteen. Sekoita stevia mangososeen joukkoon. Liuota liivatteet kuumaan veteen ja kaada seos ohuena nauhana mangososeen joukkoon. Kaada kiille lusikan kautta kakun pinnalle, levitä tarvittaessa. Jähmetä kylmässä vielä noin tunti. Koristele esim. Kermalla ja suklaalla.

Maalaisvuoka

$
0
0
Semperin Lantbrödsmixistä (eli Maalaisleipä-jauhoseoksesta) saa melkoisen muhkean vuokaleivän. Lisäsin joukkoon teff-jauhoa tuomaan tummuutta ja karkeutta. Taikina on melko suuri, joten vuokana kannattaa käyttää vetoisuudeltaan vähintään 1,5 litran vuokaa. Leivän kohoamista kannattaa seurata, sillä ainakin itselläni leipä kohosi todella reilusti (oli uuniin laitettaessa korkeampi kuin vuoan reunat).

Ohje:

6 dl vettä
25 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
1½ dl teff-jauhoa

Liuota hiiva veteen ja lisää joukkoon psyllium hyvin sekoittaen. Anna psylliumin turvota noin 3 minuutin ajan. Lisää joukkoon vuoka ja oliiviöljy. Lisää jauhot pienissä erissä koko ajan vaivaten. Vaivaa taikinaa lopuksi joko yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Rasvaa leipävuoka ja taputtele taikina jauhoja apuna käyttäen tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle. Anna kohota 30 minuutin ajan ja paista 225 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.

Pullaa Farinan pullajauhoseoksesta

$
0
0

Farina lähetti jokin aika sitten minulle kokeiltavaksi uusia jauhoseoksiaan, joihin kuuluu myös pulla- ja munkkijauhoseos. Tämä jauho ja muut uutuusjauhot tulevat kauppoihin kesäkuussa. Jauhopakkaus ei  vielä ollut lopullisessa ulkoasussaan, joten jauhopaketista en valitettavasti tähän saa kuvaa. Jauhoseoksessa on mukana jo valmiiksi sokeri, sitkonkorvikkeet ja kardemumma, joten  taikiinaan ei tarvitse lisätä kuin neste, hiiva, rasva ja kananmunat.

Testasin, kuinka pulla- ja munkkijauhoseos toimii perinteisessä pullassa. Sain jauhojen mukana muutaman reseptin ja lähdin kokeilemaan pullaa tuon Vuohelan ohjeen mukaisesti (muutaman pienen muutoksen tein).  

Ohje:
2 pss kuivahiivaa
2,75 dl viileää maitoa (tai vettä)
100 g voita
2 kananmunaa

(+ 1 kananmuna voitelua varten)
Vatkaa munat nesteen joukkoon, lisää hiiva käsivispilällä sekoittaen ja lopuksi jauhot. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja jätä  taikina vetäytymään liinan alle 30 minuutiksi. Taikina on tässä vaiheessa suht tahmaista, mutta se turpoaa ja tiivistyy vetäytymisen aikana.

Taikina on melko löysää ennen vetäytymistä.



Kun taikina on saanut vetäytyä, sulata voi ja sekoita se taikinaan sähkövatkaimen taikinakoukuilla vaivaten. Vaivaa taikinaa  voimakkaasti vielä muutaman minuutin ajan. Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa vaan leivo siitä heti pullia. Käytä pöydällä ja pullien hieronnassa apuna gluteenitonta jauhoa (vaikkapa riisijauho käy hyvin tai jokin gluteeniton jauhoseos). Anna pullien kohota lämpimässä paikassa (esim. kuumalla vedellä täytetyn tiskialtaan päällää) leivinliinan alla 1 tunnin  ajan ja voitele pullat kananmunalla juuri ennen uuniin laittoa. Paista 225 asteessa noin 10-15 minuuttia.


 Taikinasta tulee noin 12-15 pullaa hieman riippuen siitä millaisia pullia tekee. Testasin itse perinteisiä voisilmäpullia ja osaan laitoin vaniljakreemiä (Sallisen). Mutta ehdoton suosikkini tästä taikinasta olivat korvapuustit! Tein pullista aika pieniä, mutta ne kohosivat todella hurjasti ja pullistuminen jatkui vielä uunissakin. Korvapuusteihin laitoin täytteeksi ihan perinteisesti voita ja kaneli-sokeria. Korvapuustien perusteella tuli  tuntuma, että tästä taikinasta voisi tulla hyvät täytepitkot. 

Sellaisen huomion tein, että pullapeltiä ei kannata sorkkia uunista ennen kuin pullat ovat varmasti kypsiä, sillä kun itse vetäisin pellin uunista katsoakseni kypsyyttä, meinasi hienosti kohonneet voipullat hieman painua kasaan. Makuun tämä ei tietenkään vaikuttanut, mutta mikäli leivot tästä jauhosta, anna pullien paistua rauhassa ja tarkista kypsyys niin, ettet käsittele pullapeltiä kovakouraisesti.


Kauraiset patongit

$
0
0

Ruoka.fi -sivuston "Paras gluteeniton leivonnainen" -leivontakisan myötä sain kokeiltavaksi Urtekramin uusia gluteenittomia luomujauhoseoksia ja kaurajauhoa. Kisan tarkoituksena oli kehittää gluteeniton leivonnaisresepti näitä jauhoja hyödyntäen ja osallistuin kilpailuun kauraisilla patongeilla.

Ohje (3 patonkia):
5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g tuoretta hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl Urtekram kaurahiutaleita
1 dl tapiokatärkkelystä

Pöydälle hierontaan kaurajauhoa


Liuota hiiva veteen ja lisää psyllium käsivispilällä sekoittaen. Anna psylliumin turvota muutama minuutti ja lisää sen jälkeen joukkoon suola ja kaurahiutaleet. Sekoita jauhot ja tapiokatärkkelys keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan kolmessa osassa koko ajan yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla vaivaten. Kun olet lisännyt kaiken jauhon, vaivaa taikinaa vielä muutaman minuutin ajan voimakkaasti. Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa, vaan leivo siitä heti patonkeja. Jaa taikina kolmeen osaan ja hiero jokainen taikinapala pitkulaiseksi patongiksi. Laita patongit patonkipellin koloihin ja tee niihin viillot. Täytä tiskiallas puolilleen höyryävän kuumalla vedellä ja aseta patonkipelti tiskialtaan päälle ja peitä se leivinliinalla. Anna patonkien kohota tunnin ajan. Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia.


Auringonkukkaleipä

$
0
0

Oman paikkakuntani Citymarket otti pyynnöstäni valikoimiinsa Schärin tumman leipäjauhoseoksen (Brot-mix Dunkel) ja pitkästä aikaa olen päässyt tekemään leipiä tästä jauhosta. Tällä kertaa yhdistin kyseisen jauhon Semperin karkeaan jauhoseokseen ja lopputuloksena oli varsin muhkeat leivät. Taikinaan pistin joukkoon auringonkukan siemeniä, mutta myös muut siemenet käyvät tähän hyvin. Tuohon Schärin jauhoa kannattaa kokeilla, mikäli tuote ei vielä ole tuttu. Jos oman paikkakunnan kaupoista ei sitä satu löytymään, niin ei muuta kuin toivetta menemään. Tuote on Keskon valikoimissa, eli K-ryhmän kaupat voivat ottaa sitä myyntiin. Citymarketeihin toiveen voi laittaa helposti verkon kautta täältä: http://www.k-citymarket.fi/palaute/

Ohje:
5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 rkl psylliumia
1 tl suolaa
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
½ tl ksantaania
1 rkl oliiviöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita joukkoon psyllium käsivispilällä. Anna psylliumin turvota muutaman minuutin ajan ja lisää tämän jälkeen joukkoon suola ja auringonkukansiemenet. Sekoita jauhot ja ksantaani keskenään ja lisää taikinaan muutamassa erässä koko ajan hyvin vaivaten. Lisää taikinaan viimeisenä oliiviöljy ja vaivaa taikinaa vielä yleiskoneella tai sähkövatkaimen taikinakoukuilla voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Älä kohota taikinaa tässä vaiheessa, vaan leivo siitä heti leipiä. Jaa taikina kahteen saman kokoiseen osaan ja pyöritä taikinapaloista jauhotetulla pöydällä pitkulaiset leivät. Leikkaa leipien pintaan viillot ja anna niiden kohota lämpimässä paikassa liinan alla 45 minuuttia. Paista kohonneet leivät uunin keskitasolla 225 asteessa noin 45 min. Kypsä leipä kumahtaa ontosti kun sen pohjaa kopauttaa.





Voileipäkakku porosta

$
0
0

Voileipäkakut ovat perinteinen juhlapöytien suolainen herkku. Variaatioita näistä voi tehdä niin paljon kuin mielikuvitus vain antaa periksi  ja koristelussa mahdollisuudet ovat yhtä laajat kuin täytekakuissakin. Tämän porotäytteisen kakun reseptin olen alunperin tehnyt Schärille. Ohjeessa olevia pakasteleipiä myydään ainakin Prismoissa ja Citymarketeissa.


Ohje:
 
 kostutukseen 2 dl  gluteenitonta lihalientä

Täyte:
 2 dl majoneesia 
200 g yrttituorejuustoa 
150 g kylmäsavupororouhetta 
½ punainen paprika hienonnettuna
  1 dl silputtua persiljaa

 Kuorrutus:
      200 g maustatonta tuorejuustoa
  ½ dl majoneesia
                                                         
Koristeluun juustoraastetta, persiljaa, kylmäsavuporo-leikkeleitä, kurkkua ja paprikaa


Sulata leivät huoneenlämmössä ja poista viipaleista kuoret. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Vuoraa suorakaiteenmuotoinen leipävuoka tuorekelmulla ja asettele kerros leipäviipaleita vuoan pohjalle. Kostuta vuoassa olevat leivät lihaliemellä ja levitä päälle täytettä. Laita täytteen päälle kerros toista leipälaatua ja kostuta. Jatka kakun kasaamista kunnes vuoassa on 4 kerrosta leipää ja 3 kerrosta täytettä. Kostuta päällimmäiseksi jäävää leipäkerrosta hyvin maltillisesti, sillä siitä tulee kakun pohja. Laita kakun päälle vielä kelmua ja anna sen hyytyä ja maustua jääkaapissa noin 1-1½ tuntia. Sekoita kuorrutukseen tuleva majoneesi ja tuorejuusto keskenään sileäksi massaksi (käytä tarvittaessa sähkövatkainta). Kumoa kakku vuoasta tarjoilulautaselle ja poista kelmu. Päällystä kakku tuorejuustoseoksella ja koristele päällys porolla, persiljalla, kurkulla ja paprikalla. Painele juustoraastetta kakun reunoille.

Viewing all 88 articles
Browse latest View live